Akadálymentes változat Barrier-free version Fără bariere versiune
Postacím: www.Szamostúra.hu 4765 Csenger, Hunyadi u. 1. | Telefon: +36 30 / 428-20-19

2017. július 21., péntek - Dániel

  • Tiszacsécse: Móricz szülőháza és szobra. Tiszacsécse: Móricz szülőháza és szobra.
  • Szatmárcseke: Csónakos kopjafák Szatmárcseke: Csónakos kopjafák
  • Tarpa: Szárazmalom Tarpa: Szárazmalom
  • Tákos: A "mezítlábas" Notre Dame. Tákos: A "mezítlábas" Notre Dame.
  • Csaroda: Református templom Csaroda: Református templom

Tisza-háti érdekességek

Tiszacsécsén, a kis szatmári faluban született Móricz Zsigmond. A család régi otthona ma emlékház, őrzi azokat a bútorokat, tárgyakat, melyek a Móricz családé voltak. A ház udvarán Varga Imre Móricz-szobra látható.

Móricz emlékházán kívül Tiszacsécse nevezetessége a műemlék templom és a fa harangtorony.

Szatmárcseke nevezetes hely a Tiszaháton. Kölcsey Ferenc itt írta Himnuszt 1823-ban. A temetőben található síremléke: a hasáb alakú talapzaton álló címeres urna körül hat pálmaleveles oszlop áll. A református temetőt 1973-ban     védetté nyilvánították. A sírokat az itt szokásos, csónak alakú, emberarcú fejfák jelzik. Ez a csónakos fejfa a csekeiek temetkezési szokásainak emlékét őrzi, és egyedülálló az országban.

Virágos rétek, erdők, vízfolyások között bújnak meg a beregi Tiszahát falvai.

Tarpát, mint a királyné birtokát már az 1300-as években említik. Igazi hírét mégis Esze Tamásnak köszönheti, aki itteni és mezővári kurucaival állt II. Rákóczi Ferenc zászlaja alá, és talpasaival a Fejedelem leghívebb katonája volt. Ezeket az időket idézik fel nyaranta a Tarpai Kuruc Napok. Az országban megmaradt szárazmalmok egyike is Tarpán áll. Hajdanán a környék valamennyi településén építettek ilyet, csupán Tarpán hat működött. Ez a felújított, átépített, restaurált szárazmalom tanúskodik az építőmesterek művészetéről, ügyességéről.

Tákos ékessége a Református templom. „Mezítlábas Notre Dame”-nak is nevezik a paticsfalú, zsindelyfedésű, 18. századi teremtemplomot. Előtte fa harangtorony áll. Belső kiképzése népi építészetünk páratlan remeke, a stallum, a padok , az egész berendezés a magyar parasztbarokk csodálatos alkotása.

Csarodán, nem messze Tákostól újabb templomremek található: egy boltozott szentélyű, egyhajós, középtoronnyal ellátott épület. Ez a szép templom a Csaronda partján az egymást követő korok templombővítésének példája. A falakon indából sarjadó, nagy leveles, szíves, tulipános, a Bereg színeiben pompázó díszítés található, melyet a reformáció után népi festő készített. Alóla bukkantak elő a hajdani freskók. Ezek nagy része bizánci stílust idéz, de később találtak a 13. és 14. századból származó falfestéseket is.

A Szatmári Fesztivál és Beregfeszt rendezvénysorozat keretében minden hétvégén van egy-egy rendezvény a térségben, melyen a szervezők az adott település egyediségét, sajátosságát igyekeznek kiemelni, egy-egy téma köré szervezni.

 A programok sokszínűsége, a helyszínek különlegessége, a helyi gasztronómiai élmények, a sok-sok fellépő, a beregi és a szatmári emberek vendégszeretete garantálják, hogy a Tiszahátra látogatók nagyon sok élményel gazdagodnak a nálunk töltött napok alatt.

(Tákosi Aratónap, Csaronda-parti Népművészeti Fesztivál – Csaroda, Zoád-napi Sokadalom-Vásárosnamény, Tarpai Kuruc Napok, Szatmár-Beregi Szilvanapok – Tarpa, Nemzetközi Szilvalekvárfőző verseny-Szatmárcseke, Gyarmati Vigasságok-Fehérgyarmat, Nemzetközi Diófesztivál-Milota, stb.)

 

Pályázati támogatás

ÉAOP-2.1.1/H-11 pályázat
Név: Erdős Tamás e.v.
Cím:4765 Csenger Béke u.43.
e-mail: istvanvass@freemail.hu

ujszechenyiterv.gov.hu

Foglalási rendszer

Használd a foglalási rendszerünk kalkulátorát és számold ki mennyibe kerül 1 fő részére a csoportoknak szánt túránk minden költséggel együtt!

Rendszerünk lehetővé teszi, hogy az időszakokra és eszközökre aktuális árakat, valamint a szállítási költséget figyelembe véve kiszámold mennyibe kerül pontosan egy csodálatos vízitúra az általad vezetett csoport részére.


A kalkulátorhoz!

© 2017 | Minden jog fenntartva :: Szamostúra.hu

Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás