Akadálymentes változat Barrier-free version Fără bariere versiune
Postacím: www.Szamostúra.hu 4765 Csenger, Hunyadi u. 1. | Telefon: +36 30 / 428-20-19

2017. július 21., péntek - Dániel

  • A varázslatos Túr A varázslatos Túr
  • Sonkád "Kisbukó" Sonkád "Kisbukó"
  • Kölcse Református templom és fa harangláb Kölcse Református templom és fa harangláb
  • Túristvándi Vízimalom Túristvándi Vízimalom
  • Nagyar Petőfi fa Nagyar Petőfi fa

Látnivalók a Túr mentén

A Túr mentén a csendes, pihentető kikapcsolódásra vágyók felkereshetik azokat a helyeket, melyek a történelem, a művészet, az irodalom emlékeit őrzik.

Sonkád az Öreg- és az Új-Túr találkozásánál, csodálatos, érintetlen természeti környezetben fekszik. A falu határában, a két folyó találkozásánál az Új-Túron található a Kisbukó nevű gát és egyben népszerű kirándulóhely.Református temploma a 15. században épült. 1807-ben kőtornyot építettek hozzá, és 1861-ben felújították. Az épület teljes felújítása 1998-ban fejeződött be, amiért 1999-ben Europa Nostra-díjat kapott.

Kölcse az Erdőhát egyik legrégebbi települése. Jellegzetes épülete a szabadon álló későgótikus teremtemplom, különálló fa harangtornyával. A Kölcsey-család uradalmi központja lett az 1700-1800-as években. Kölcse központi helyén vendégház várja vendégeit. A kúriát dr. Medve Zoltán aranykulcsos kamarás 1905-ben építette nyári lakhelyéül. A ma is hatalmas kertben 120 éves fák, kisebb arborétum dicséri a kamarás úr szépérzékét éppúgy, mint a masszív, ódon épület, melyet a faluban kastélynak neveznek.

Gyönyörű hely Túristvándi, a Túr partján fekvő kis falucska. Különlegessége a több száz éves, de máig is működőképes vízimalom, amely régebben a Kölcsey, később a Kende család tulajdonában volt.

Nagyar határában elpusztult, csonkjával az ég felé meredő hatalmas méretű, 200 éves kocsányos tölgyfa hívja fel magára a figyelmet. A néphagyomány szerint Petőfi Sándor e fa alatt írta meg 1847-ben „ A Tisza” című versét.

„Nyári napnak alkonyúlatánál

Megállék a kanyargó Tiszánál

Ott, hol a kis Túr siet beléje,

Mint a gyermek anyja kebelére.”

A „Petőfi-fa” története során sok pusztítást, villámcsapást kihevert, de az 1995-ben történt felgyújtást már nem élte túl. Szatmári útjai alkalmával Petőfi többször is megszállt a mai Luby-kúriában barátjánál, az ügyvéd és politikus Luby Zsigmondnál.

A néprajzi és gasztronómiai értékeik megőrzése céljából a falvak több állandó rendezvényt indítottak el, melyeket évről-évre megrendeznek és nagyon sok látogatót csábítanak a településekre.

(„Kőcsi Vásár /Kölcse/, Nemzetközi Molnártalálkozó, Nemzetközi Halászléfőző verseny /Túristvándi/)

 

Pályázati támogatás

ÉAOP-2.1.1/H-11 pályázat
Név: Erdős Tamás e.v.
Cím:4765 Csenger Béke u.43.
e-mail: istvanvass@freemail.hu

ujszechenyiterv.gov.hu

Foglalási rendszer

Használd a foglalási rendszerünk kalkulátorát és számold ki mennyibe kerül 1 fő részére a csoportoknak szánt túránk minden költséggel együtt!

Rendszerünk lehetővé teszi, hogy az időszakokra és eszközökre aktuális árakat, valamint a szállítási költséget figyelembe véve kiszámold mennyibe kerül pontosan egy csodálatos vízitúra az általad vezetett csoport részére.


A kalkulátorhoz!

© 2017 | Minden jog fenntartva :: Szamostúra.hu

Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás